Felavatták a Mezey István Művészeti Központot
Az utókor minden bizonnyal a Kazincbarcika történetében mérföldkőként említi majd 2014. október 4-ét, amikor az egykori Újvárosi Általános Iskola helyén megnyitotta kapuit a Mezey István Művészeti Központ. A város 2012-ben elhunyt díszpolgáráról, Mezey István festő- és grafikusművészről elnevezett létesítménybe költözött az Egressy Béni Városi Könyvtár, a Gyermekek Háza-Kézművesház, valamint több kiállítótér mellett itt kapott helyet Kazincbarcika legnagyobb, mintegy négyszáz főt befogadni képes rendezvényterme.

Szüreti Vigalom a belvárosban

A megnyitó napján háromnegyed tíztől hamisítatlan őszi-szüreti hangulattal várták a megújult belvárosba látogatókat a Barcika Art Kft. szervezői. A Rákóczi téren felállított szabadtéri színpadon a Füzike Tagóvoda óvodásainak „Dió, rigó, mogyoró, musttal teli kiskancsó…” műsorával kezdtek, majd a Miskolci Csodamalom Bábszínház két bábművésze adta elő „A kiskakas gyémánt félkrajcárja” című mesét. A Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tanszakának közel egyórás produkciója az „Őszi sokadalomról” szólt, az ő műsorukat kora délután a sajókazai Akkord Színpad „Vásári komédiája”, majd a Kákics együttes „Fújd fel, dudás, a dudádat!” zenés gyermekelőadása követte. A Sajómenti Népművészeti Egyesület együttműködésével megvalósult - kirakodóvásárral egybekötött - vigalmon számos kézműves tevékenységet, népi játékokat, íjászkodást és egy remek fa körhintát is kipróbálhattak a gyerekek. A Szüreti Vigalom záróeseménye a Barcika Art Kft. korábban meghirdetett terménybábkészítő-versenyének eredményhirdetésére volt. A megmérettetést gyermek kategóriában Kozma Luca nyerte, a felnőttek között Pente Karina lett az első helyezett.

Mezey-ház: a kultúra új bölcsője

A Mezey István Művészeti Központ hivatalos átadóceremóniája délután három órakor kezdődött. A főbejárat előtti teret zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők, akik mindannyian tanúi lehettek Kazincbarcika eddigi egyik legszebb, várostörténeti jelentőségű pillanatának.
- A Mezey István Művészeti Központ - településünk emblematikus, több mint hatvanéves épülete - mindig a kultúra egyik bölcsője volt Kazincbarcikán. Gyermekek ezrei tanultak meg itt írni, olvasni, számolni. Az egykori Újvárosi iskola mától fogva egy komplex kulturális létesítmény, ahol a sokféle intézményegység jól megfér egymással, s ahol újabb ezreknek adhatják át az olvasás és a művészetek szeretetét - fogalmazott Szitka Péter polgármester a megnyitón.
Molekné Kőrösi Beatrix, a városi könyvtár igazgatója köszöntőjében kiemelte: az éppen hatvan éve működő könyvtár most került igazán méltó helyére, s ennek minden bizonnyal az intézmény korábbi vezetői - Papp Attila (1954-1980) és Landenberger Istvánné (1980-2002) - is nagyon örülnének. A ceremónián szót kapott még Somodi-Hornyák Szilárd, képzőművész-művésztanár is, aki a kívül-belül megújult épület mellett Mezey Istvánt, mint képzőművészt és lokálpatriótát méltatta.
Az átadó ünnepségen emléklapot vehettek át azok a Kazincbarcikán élő és alkotó képzőművészek, akik a művészeti központ egyik nyitótárlatán szerepelnek. A „Szín-Vonal-Barcika” kiállításon Bacsó István, néhai Bacsó István, Bolacsek László, Fülöp Tibor, Hegedűs János, Hegedűs Mária, Kerekes István, Kovács Gabriella, László Erzsébet, Majercsik János, Neszádeli Gyula, Neszádeliné Kállai Mária, Novák Géza, Somodi-Hornyák Szilárd, Szathmáry-Király Ádám és Telekes Balázs munkái láthatók. A másik, „Nézd, ez is fém” című nyitótárlatot a Londonban élő alkotóművész, mAnilla fémékszereiből állították össze.

Interaktív barangolás és citeragála

A Mezey István Művészeti Központ jelképes kulcsait Varga Beáta, a művészeti központ vezetője és Ursutzné Blága Krisztina, a Gyermekek Háza-Kézművesház vezetője vették át; majd Szitka Péter polgármester; Klimon István, alpolgármester; Mezey Ildikó, Mezey István lánya és Molekné Kőrösi Beatrix átvágta az épület átadását szimbolizáló szalagot. Ezt követően megnyílt az épület főbejárata, és mindenki kedvére nézelődhetett a minden ízében korszerű, mégis barátságos, akadálymentesített épületben.

A földszinten balra a felnőtt és gyermekkönyvtár található, felette az első emeleten a Gyermekek Háza-Kézművesház helyiségei. A földszinten kaptak helyet a kiállítótermek, illetve a Mezey István Emlékszoba és Kiállítás, amit Fignár Zoltán rendezett be. A főépület két udvarra néző falára a svájci projekt keretében a névadó képzőművész egy-egy grafikáját - a csodaszarvast és egy anyát kisgyermekével - rajzolták föl. A település legnagyobb rendezvénytermét az egykori tornateremből alakították ki.

A rendezvénytermet már az átadó napján két programmal birtokukba is vették a kazincbarcikaiak. Az idén negyvenéves Kazincbarcikai Citerazenei Műhely tiszteletére citerazenei gálát rendeztek, ahol fellépett a műhely első vezetője, Jenei Károly; valamint a házigazda együttesek mellett a romániai kisiratosi Rónasági citerazenekar is szerepelt.
A napot Pécsi Ildikó, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő „Nevetés nélkül mit ér az egész …” című estje zárta.