Svájci forrásból bővül a rudabányai ősleletek otthona
letöltés Letöltés: Svájci forrásból bővül a rudabányai ősleletek otthona (PDF)
Megkezdődött a „Rudapithecus Park és tematikus útvonal kialakítása Rudabányán” elnevezésű projektelem. A beruházás a Kazincbarcika Város Önkormányzata által elnyert, Svájci Hozzájárulási Program támogatásával megvalósuló több éves nagyprojekt része.

A településen a 72 millió forintból megvalósuló projektelem során két épületet újítanak fel: korszerűsítik a városközpontban található régi óvodát, illetve hagyományőrző tájház funkcióval töltik meg a Gvadányi utcában található autentikus parasztházat. Emellett néhány kiegészítő beruházás is megtörténik: kijelölik a híres régészeti leletekre épülő helyi tematikus útvonalat, és egyebek mellett egy, a 10 millió évvel ezelőtti állatvilágot megidéző szoborparkot is létrehoznak.Turisztikai attrakciók kellenek!

Rudabányát, mint Európa egyik legrégibb bányahelyét 1299 óta tartják nyílván, ahonnan számos, a Kárpát-medencében előkerült neves lelet alapanyaga származik. Nevét valószínűsíthetően a szlávoktól kaphatta, hiszen a Krisztus utáni VII-VIII. században a Ruda szó vasércet jelentett.
Mint köztudott, Rudabányán találták meg a több mint 10 millió éves Rudapithecus hungaricus maradványokat, amelyek az emberré válás korai szakaszának világszerte ismert, fontos elemei. A leletekre építve szeretné a város és a térség még inkább fellendíteni a turizmust, és vonzó attrakciókkal, új funkciókkal is megtölteni a már meglévő épületeket.
A korábban óvodaként működő önkormányzati épület kívül-belül megújul a projekt során: tetőszerkezet-csere; szigetelés; festés; burkolás; épületgépészeti felújítás; elektromos rendszer-, fűtés-, víz-, szennyvízhálózat-korszerűsítés történik meg, emellett pedig új vizesblokkokat és kiszolgálóhelyiségeket alakítanak ki. Az épület környéke is - mely új beton térkőburkolatot kap - esztétikusabbá válik. A felújítást követően az épület látogatóközpontként funkcionál majd, itt fogják bemutatni a híres rudabányai leletek egy részét. A tervek szerint az egész környéket egy igazi szabadidőkomplexummá szeretnék fejleszteni a rudabányaiak aktív sportolási, kikapcsolódási lehetőséget biztosítva az ideérkező vendégeknek.
A projekt másik új funkciót elnyerő épülete a Gvadányi József utcában található egykori parasztház. Itt elsősorban olyan jellegű állagmegóvás a feladat, hogy a tájház egy XIX. századi bányászlakás legjellegzetesebb vonásait viselje magán kívül-belül egyaránt. A fejlesztéshez kapcsolódva a teljes körű akadálymentesítés is megtörténik, illetve egy új vizesblokkot is kialakítanak. A beruházás előreláthatólag augusztus végén zárul.


Kétezer-tizenhárom tavaszán kezdődött el az a Svájci Hozzájárulási Program támogatásával megvalósuló több éves nagyprojekt, mely a „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” címet viseli. Ennek részeként a gesztortelepülés, Kazincbarcika három kistérségi településsel - Bánhorváti, Rudabánya, Sajókaza - együttműködve valósítja meg fejlesztési programjait 1,5 milliárd forint támogatási összegből. A program keretében Bánhorvátiban már 2014 tavaszán átadták az első támogatott projektelemet. Most folytatásként a rudabányai, majd a sajókazai és a kazincbarcikai beruházás is elkezdődik a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával.