Új turistalátványosságok Rudabányán

Hamarosan új attrakciókkal, egy látogatóközponttal és egy tájházzal várják a turistákat Rudabányára. A beruházásra - a Svájci Hozzájárulási Program jóvoltából - 72 millió forintot költöttek.

- Közel egy évtizede tervezi a település egy tájház létesítését. Egészen pontosan azóta, hogy a helyi érc- és ásványbányászati múzeumban megszűnt a tárlat azon része, mely a rudabányai bányászok kétlaki életét mutatta be - fogalmazott Szobota Lajos, Rudabánya polgármestere.

A tájháznak helyet adó, Gvadányi utcai épületet úgy újították fel, hogy az egy 19. századi bányászlakás legjellegzetesebb vonásait viseli magán kívül és belül egyaránt. A beruházás keretében a teljes felújításon túl megtörtént az akadálymentesítés, és új vizesblokkot is kialakítottak. A kiállítási tárgyakat a falu lakossága bocsájtotta a tájház rendelkezésére, az adományozók nevét emléktábla őrzi a ház falán.

A városvezető hozzátette: az új kiállítási teret a jövőben saját erőből fejleszti tovább a település, így jelenleg kerítést építenek, és elvégzik a tereprendezést is, de egy több mint 100 éves csűrrel is gazdagodik majd a tárlat.

A tájház mellett a régi rudabányai óvoda épületéből egy látogató-, oktató- és kutatóközpontot alakítottak ki az elmúlt hónapokban. Az új létesítmény egyrészt lehetőséget ad a Rudapithecussal együtt feltárt leletek bemutatására, másrészt a helyi múzeum oktatási-kutatási központja lesz. Az épület udvarán az itt talált csontleletek alapján rekonstruált négy ősállat - köztük Rudi, az ősmajom - méretarányos makettje is megtalálható.

A „Rudapithecus Park és tematikus útvonal kialakítása Rudabányán” elnevezésű alprojekt mintegy 72 millió forintból valósult meg. A beruházás a Kazincbarcika Város Önkormányzata és konzorciumi partnerei által elnyert, Svájci Hozzájárulási Program támogatásával megvalósuló többéves nagyprojekt része.

A „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” pályázat - mely a Svájci Hozzájárulási Program támogatásával megvalósuló nagyprojekt része - 2013 tavaszán kezdődött. Az egyes projektelemeket Kazincbarcika Bánhorvátival, Rudabányával és Sajókazával együtt valósítja meg mintegy 1,5 milliárd forint támogatási összegből.

A program jóvoltából Bánhorvátiban már 2014 tavaszán átadták a falumúzeumot és a Damasa-tanösvényt. Sajókazán a Radvánszky-kastély belső felújításával kiállító-, konferencia- és tehetséggondozó központot alakítanak ki. Kazincbarcikán még idén elindulhat az inkubátorház kialakítása. Ennek a helyszíne a volt Központi Általános Iskola épülete lesz.

Az építési beruházások mellett 2013 szeptemberében megnyitották a 234 millió forintos vállalkozásfejlesztési alapot is, melynek forrásaira eddig három körben lehetett pályázni. Az új pályázati kör kiírása 2015 októberében várható.

A nagyprojekt 2016 nyarán ér véget.