Jól halad a Radvánszky-kastély felújítása

Május közepén kezdődött a sajókazai Radvánszky-kastély belső felújítása, amely a Svájci Hozzájárulási Program részeként, a „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” pályázat keretein belül valósul meg. A klasszicista stílusú épületben a programnak köszönhetően kiállító-, konferencia- és tehetséggondozó központot alakítanak ki.

- A 76 millió forintos svájci támogatásból és a 15 millió forintos önrészből már teljes körűen befejezték a bontási és betonozási munkákat, felújították a lépcsőt és a bejáratot, kialakították az új villamos és fűtési rendszert - nyilatkozta Stefán László, Sajókaza polgármestere.

A település első embere kiemelte: jelenleg a tervezett munkák felével vannak készen. A következő hónapokban a műemlékvédelemmel történő egyeztetést követően sor kerül a járólapozásra, csempézésre és a terasz burkolására. Hátra van még a vizesblokkok modernizációja; a festés, a villamos hálózat és az épületgépészeti berendezések szerelvényezése; a padlás hőszigetelése és járófolyosójának kiépítése; illetve mozgáskorlátozott WC kialakítása és egy lépcsőjáró berendezés beszerzése.

A belső felújítás - melynek a kivitelezői feladatait az Aktuál Bau Kft. végzi - várhatóan november elejére lesz készen. Ezt követően már jövő tavasszal egy nagyszabású tárlatnak lehet a helyszíne a létesítmény: a kastélyban a Svájcból hazatelepült Radvánszky Ferenc órarestaurátor-óramérnök gyűjteményéből rendeznek kiállítást.

 

A „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” pályázat - mely a Svájci Hozzájárulási Program támogatásával megvalósuló nagyprojekt része - 2013 tavaszán kezdődött. Az egyes projektelemeket Kazincbarcika Bánhorvátival, Rudabányával és Sajókazával együtt valósítja meg mintegy 1,5 milliárd forint támogatási összegből.

A program jóvoltából Bánhorvátiban már 2014 tavaszán átadták a falumúzeumot és a Damasa-tanösvényt. Rudabányán befejezés előtt áll a Rudapithecus Park, a régészeti leletekhez kapcsolódó tematikus útvonal és a tájház beruházása. Kazincbarcikán még idén elindulhat az inkubátorház kialakítása. Ennek a helyszíne a volt Központi Általános Iskola épülete lesz.

Az építési beruházások mellett 2013 szeptemberében megnyitották a 234 millió forintos vállalkozásfejlesztési alapot is, melynek forrásaira eddig három körben lehetett pályázni.

A nagyprojekt 2016 nyarán ér véget.