Megújul a sajókazai Radvánszky-kastély

Május közepén elkezdődött a sajókazai Radvánszky-kastély részleges felújítása. A klasszicista stílusú épületben a Svájci Hozzájárulási Programnak köszönhetően kiállító-, konferencia- és tehetséggondozó központot alakítanak ki.

Az alépítményi részek elbontásával, vagyis a parketták és járólapok felszedésével; a válaszfalak elbontásával megkezdődött a Radvánszky-kastély felújítása. A három hete tartó munkák során mostanra végeztek a szintezéssel is, erre kerülnek majd a fogadószint betonelemei.

A belső modernizáció a Svájci Hozzájárulási Program részeként, a „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” pályázat keretein belül valósul meg, melyre 76 millió forintos támogatást és 13 millió forintos önrészt fordítanak.

- A Radvánszky-kastély 2006 óta szolgál kulturális célokat. Az épület ad otthont a sajókazai falunapoknak, a Radvánszky-napoknak, és többször volt helyszíne a Borsodi Művészeti Fesztivál egy-egy programjának is - mondta Stefán László polgármester. - A részleges felújítás után a kastély kiállító-, konferencia- és tehetséggondozó központként konferenciáknak; kulturális, oktatási, tudományos, ismeretterjesztő és tehetséggondozó programoknak; táboroknak, kiállításoknak vagy akár magáncélú rendezvényeknek is méltó színtere lehet - tette hozzá a településvezető.

A várhatóan idén ősszel záruló beruházást követően a tervek szerint jövő tavasszal a Svájcból hazatelepült órarestaurátor-óramérnök Radvánszky Ferenc nagyon híres, jelenleg az Iparművészeti Múzeumhoz tartozó Nagytétényi-kastélyban kiállított 17-19. századi órakülönlegességeit is bemutatják majd a belülről megszépült sajókazai kastélyban.

Kétezer-tizenhárom tavaszán kezdődött az a Svájci Hozzájárulási Program támogatásával megvalósuló több éves nagyprojekt, mely a „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” címet viseli. Ennek részeként Kazincbarcika Bánhorvátival, Rudabányával és Sajókazával együttműködve valósítja meg fejlesztési programjait 1,5 milliárd forint támogatási összegből.

A program jóvoltából Bánhorvátiban már 2014 tavaszán átadták az első projektelemet: a falumúzeumot és a Damasa-tanösvényt. Rudabányán január vége óta zajlik a Rudapithecus Park, a régészeti leletekhez kapcsolódó tematikus útvonal és a tájház beruházása. Idén májusban elkezdődött a sajókazai részleges kastélyfelújítás; és hamarosan elindulhat a kazincbarcikai inkubátorház kialakítása is, melynek helyszíne a volt Központi Általános Iskola épülete.

Az építőjellegű beruházások mellett 2013 szeptemberében megnyitották a 234 millió forintos vállalkozásfejlesztési pályázati alapot is, melynek harmadik pályázati köre május 18-án zárult.

A nagyprojekt 2016 nyarán ér véget.