Még egyszer: boldog születésnapot, Kolorcity! Vissza a főoldalra
Kétezer-tizennégy kivételes esztendő Kazincbarcika történetében. A várossá nyilvánításának hatvanadik évfordulóját ünneplő település páratlanul gazdag és nívós eseménysorozattal emlékezik a jeles eseményre. A kultúra, a művészetek és a sport nyújtottak segítséget ahhoz, hogy az ország legszínesebb városa méltón ünnepelhessen.

Ahogyan az év végén szokás, itt az idő, hogy számot vessünk, és végiggondoljuk, mi minden történt velünk 2014-ben. Ha Kazincbarcika idei rendezvénysorozataira gondolok - legyen az kulturális, képzőművészeti, sport-, gasztronómiai vagy családi program - büszkeséget érzek; azt, hogy a település egykori építői, a ma itt élők és az elszármazottak is elégedettek lehetnek velünk!

A városlakók azt tapasztalják, hogy 2014-re beérett közel egy évtized önkormányzati fejlesztési és stratégiai törekvése; fejlődik, épül, szépül Kazincbarcika. A nehézségek ellenére is ÉL a város, új utakat keres, modernizálódni akar, s ehhez minden lehetőséget megragad!

Ennek jegyében - már a távolabbi jövőt tervezve - kötöttünk szeptember 5-én stratégiai megállapodást a kínai Wanhua-csoport tulajdonában lévő BorsodChem Zrt.-vel. A megállapodás jóvoltából a két fél kölcsönösen segíti egymást, a Wanhua-BorsodChem további új munkahelyeket hoz létre, a város pedig kiszámítható gazdaságpolitikával segíti a vegyipari óriásvállalatot.
Az elmúlt évtized sikeres uniós pályázatai mellett - a jelenre koncentrálva - napirenden tartjuk a Svájci Hozzájárulási Program keretében tavaly elindított „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” című projektet is, melynek köszönhetően három év alatt összesen 234 millió forintot fordíthatunk vállalkozások, munkahelyteremtést célzó kezdeményezések támogatására.

A gazdasági sikerek mellett hosszasan sorolhatnám, mennyi kivételes dolog történt a hatvanéves Kazincbarcikán. Íme, néhány példa:
- február 1-jén egy felejthetetlen születésnapi partin az egész város együtt ünnepelt;
- a kihívás napján kategóriánkban elnyertük Magyarország legsportosabb települése címet;
- a színes unikornisnak köszönhetően egy internetes szavazáson az Egressy út - Jószerencsét úti körforgalom lett az ország legszebb körforgalma;
- augusztus 8-a és 30-a között a II. Kolorfesztivállal ismét hazánk egyik legnívósabb összművészeti fesztiváljára került sor városunkban és öt környező településen;
- hat új impozáns és színes épületdekoráció mellett két közéri alkotással gazdagodott a település: a francia Felix: „Magyar keresztjével” és a fiatal magyar sztárszobrász, Szőke Gábor Miklós: „Kínai sárkányával”;
- a „Csomózz bele te is!” subaszőnyeg-készítési street art projekttel újabb Magyar Rekordot állított fel Kazincbarcika: az ország legnagyobb subázott szőnyege 28,21 m2-es lett;
- a születésnapi programok megkoronázásaként, október 4-én átadtuk a Mezey István Művészeti Központot;

A számvetéssel egy időben eljött az ideje annak is, hogy karácsony közeledtével egy kicsit lelassítsunk, befelé figyeljünk. Koncentráljunk az örömteli készülődésre, vágyjunk az első idei hóesésre, csodáljuk meg a megújult belváros csillogó fényeit, szeretettel várjuk a családunkkal és barátainkkal az ünnepi találkozások lehetőségét!

Ezekhez a találkozásokhoz nyújt remek alkalmat az önkormányzat és Barcika Art Kft. „Adventtől új évig” elnevezésű tradicionális programsorozata.
Válogassanak a kínálatból bátran önök is, hiszen ezeknek a programoknak a tartalmas és szeretetteljes perceiből erőt meríthetnek a következő esztendő kicsit szürkébb hétköznapjain is!

Békés, szeretetteljes ünnepeket és sikeres új esztendőt kívánva:

Szitka Péter polgármester