Projektlátogató nyílt napot tartottak a svájci pályázatról

A 2013 tavaszán kezdődött Svájci Hozzájárulás keretében folyó projekt kapcsán tartottak nyílt napot Kazincbarcikán május 22-én. A program keretében a Bánhorvátiban megvalósult alprojektet ünnepélyes keretek között avatták fel.

Kazincbarcika Város Önkormányzata elkötelezetten támogatja a munkahelyteremtést. Ezt indokolja, hogy a kistérségben rendkívül magas a munkanélküliségi ráta. A foglalkoztatás ösztönzése érdekében 2013-ban kezdődött a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében a „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremő fejlesztése” elnevezésű projekt. Kazincbarcika önkormányzata három kistérségi településsel - Bánhorvátival, Rudabányával, Sajókazával - összhangban 2013 és 2015 között 1,5 milliárd forint összegű fejlesztési programot valósít meg, melyhez a Svájci Hozzájárulás 1,2 milliárd forintot biztosít. A programot alkotó tevékenységi pillérek közé tartozik a Kulturális-természeti értékek bemutatása és turisztikai szolgáltatások fejlesztése.

Ennek egyik támogatott projektje a Damasa-tanösvény kiépítése, felszerelése, falumúzeum felújítása Bánhorvátiban; a fejlesztésekhez két új munkahely is létesítése is kapcsolódik. A projekt gazdája Bánhorváti Község Önkormányzata. A közel 10 kilométeres tanösvény a Bükki Nemzeti Park határán, a Lázbérci Tájvédelmi Körzetben található, mely az omlással keletkezett természeti képződményhez, a Damasa-szakadékhoz vezeti a turistát. Az ösvényen, a Damasához vezető úton megismerheti a látogató a településhez kapcsolódó egyéb értékesebb kulturális és természeti látnivalókat is. A tanösvény a falumúzeumtól indul, 5 állomása van bemutató-ismeretterjesztő táblákkal, hulladéktárolókkal, pihenőhelyekkel.

A tanösvény állomásai:
1. Templom tér: Bánhorváti múltja és jelene, a falu néprajza, látnivalóinak bemutatása.
2. Som-pataki pincék: Bánhorváti, mint a szőlő- és gyümölcstermesztés térségi központja; borászat története az Egri Érsekséggel összekötve.
3. Bodó-tó: a tó kialakulásának története, a bükki erdők állatvilága és vadállománya, erdészet.
4. Rózsás-kő: a térség és a Bükk jellemző növényzetének bemutatása, botanika, növénytani ritkaságok, természetvédelem.
5. Damasa-szakadék: a szakadék kialakulásának legendája és valós földtani képződése.
6. Miklós forrás: mezőgazdaság a térségben.
7. Templom tér: végállomás.

A falumúzeumban felújítottak egyes termeket, valamint új funkciók ellátására is képessé válik a létesítmény. A kiállítóteremben a földművelés eszközei, a szövés-fonás kellékei, a polgári szoba és egy régi iskola részlete tekinthető meg a palóckonyha és a tisztaszoba mellett. A kialakított 37 m2-es közösségi térben kézműves foglalkozások, hagyományőrző, egyházi- és egyéb kulturális rendezvények, képzések, oktatási tevékenységek várják a község lakóit és a látogatókat.

Képgaléria megtekintése